Psykologhjälp inom företagshälsovård
När någon medarbetare eller arbetsgrupp inte verkar må bra kan det handla om någonting på jobbet, t ex oklarhet kring mål eller arbetsuppgifter, för hög belastning, kommunikationssvårigheter, upplevelse av bristande information, eller även upplevelse av utanförskap eller kränkning. Ibland är livet tufft framför allt utanför jobbet, t ex anhörigas svåra sjukdom, barn som blir mobbade i skolan, konflikter i familjen etc. Detta kan även påverka ens arbetsförmåga negativt. Då kan det vara hjälpsamt att få hjälp och stöd för att sortera ut vad det är som gör att man ofta känner tryck över bröstet eller inte sover på nätterna. Vi är måna om att hålla både medarbetarnas och arbetsgivarens perspektiv närvarande när vi arbetar inom företagshälsovården.
Stress
Stress är en vanlig anledning till att vända sig till psykolog inom företagshälsovård. Stress handlar om känslan av att inte ha kontroll, inte alltid att ha för mycket att göra. Ibland är det dock svårt att på egen hand komma fram till vad man borde acceptera och vad man borde försöka ändra på. Detta kan vi hjälpa till att bena upp tillsammans. Människor som efter att ha känt långvarig stress och känner sig utmattade behöver lära sig hushålla med energin, lära sig prioritera efter sina egna mål, sluta göra ”mer av samma”, och lära sig nya ändamålsenliga strategier.
Ledarskapscoaching
Att vara chef eller ledare innebär mycket ansvar, många beslut som ska fattas, mångas krav att leva upp till. Många gånger kan cheferna tänka tanken att det vore bättre att arbeta vid löpande band för att slippa allt ansvar för andra människor. Det kan vara hjälpsamt att diskutera hur man kan göra den upplevda belastningen mer hanterbar.
Individuella samtal
Individuella samtal erbjuds till medarbetare vid upplevda svårigheter i arbetslivet eller privat, t ex vid stress, utmattning, oro, olika behov av stöd, svårigheter att få saker gjorda, relationsproblem mm. Som arbetsgivare kan du antingen bestämma ett tak på max antal samtal eller så låter du behandlaren och medarbetaren besluta om antal samtal, utifrån behov. Vid önskemål erbjuder vi återkoppling till arbetsgivaren eller trepartssamtal med medarbetare och arbetsgivare.
Arbetsförmågebedömningar
När du som arbetsgivare har frågetecken kring någon medarbetarens försämrade arbetsförmåga (frekvent sjukfrånvaro utan en känd anledning, klagomål från kunderna, arbetsuppgifter som inte blir gjorda, oförmåga att lära sig nya arbetssätt, ett återkommande mönster av svårigheter i den mellanmänskliga kommunikationen, oproportionerligt starka känsloreaktioner eller annat) är det oftast mer hjälpsamt att göra en bred psykologisk arbetsförmågebedömning/utredning än att erbjuda samtalskontakt. I utredningar kartlägger vi medarbetarens begåvnings-/inlärningsförmåga, uppmärksamhetsnivå, personlighetsfaktorer, kommunikativ förmåga, missbruk/beroende, sociala faktorer och upplevda trauman som påverkar medarbetaren, aktuellt psykiskt mående, samt ger förslag på åtgärder gällande insatser både på och utanför arbetsplatsen
Missbruk/beroende
Missbruk/beroende eller skadligt bruk är tyvärr ett mycket utbrett problem i samhället. Det finns många olika anledningar till att en medarbetare dricker överdrivet mycket alkohol, använder narkotiska preparat eller överkonsumerar läkemedel. Även mat-, spel-, shopping- och sexmissbruk är vanligt förekommande. Som arbetsgivare inom högriskbransch har du antagligen en tydlig och strikt policy för hur missbruk ska upptäckas (provtagningar), samt vilka konsekvenser som gäller vid positiva provsvar. I andra branscher är medarbetarnas missbruks-/beroendeproblematik ofta inte känd för arbetsgivaren. Missbruket ”smyger sig ofta på” och kan utvecklas till ett beroende. I vissa fall är överkonsumtion något tillfälligt, t ex relaterat till någon mycket påfrestande livshändelse eller period i medarbetarens liv. I många fall har det dock blivit en ihållande ovana som är svår att bryta på egen hand. Som arbetsgivare kommer du i kontakt med detta när du upptäcker att en medarbetare har en försämrad arbetsförmåga/koncentrationsförmåga, är ofta trött, har ett mönster av sjukfrånvaro efter lediga dagar, kommer för sent till avtalade tider, du får klagomål från kollegor eller kunder, du känner av spritlukt eller att du ser medarbetaren bete sig på ett oacceptabelt sätt på personalfester. Till bilden av missbruk hör ofta förnekelse och lögner men det finns även de människor som självmant söker hjälp. Prata med medarbetaren om det du misstänker och berätta att du vill erbjuda hjälp. Vi startar missbruks-/beroendeärenden med en kartläggande/utredande del där det även ingår provtagning (vid substansmissbruk). Denna del avslutas med en skriftlig sammanfattning och muntlig återkoppling till arbetsgivaren där missbruks-/beroendenivå, orsaker bakom problematiken och motivation till förändring är kartlagda. Även rekommendationer till dig som arbetsgivare och till medarbetare finns med i sammanfattningen. Vid behov fortsätter sedan kontakten med individanpassad samtalsbehandling med tillhörande provtagning. Som arbetsgivare bestämmer du själv hur mycket du vill involvera dig i denna process. Både återkoppling till arbetsgivare och trepartssamtal erbjuds vid önskemål.
Krissamtal
Människor reagerar olika vid omtumlande upplevelser. En del har mycket starka känsloreaktioner, andra verkar oberörda. Det är också olika hur lång tid det tar innan vi reagerar och hur långe som våra reaktioner finns kvar. En del människor mår bra av att snabbt kunna prata om vad som har hänt och hur de mår, andra har inte detta behov. Vi erbjuder krissamtal till individer och avlastningssamtal för arbetsgrupper vid t ex rån, misshandel eller andra hotfulla situationer, en allvarlig olycka eller dödsfall eller annat känslomässigt omtumlande. Obs, det är viktigt att du som arbetsgivare just erbjuder möjligheten till samtal men inte tvingar någon till det, pga. våra olika reaktioner och behov.